Meme Rekonstrüksiyonu
Meme Kanseri Sonrası Yeni Meme Oluşturma
Meme, kadınlığın ve cinselliğin en önemli sembollerinden biridir. Dolayısıyla, meme dokusunun çeşitli nedenlerden ötürü kaybı kişide psikolojik bir travma yaratmaktadır. Birçok kadınımız, toplumumuzdan kaynaklanan yanlış yönlendirme ve bilgisizlik yüzünden kaybettiği meme dokusunun tekrar oluşturulabileceğinden habersiz olarak yaşamakta ve sutyen protez gibi basit işlemlerle bu eksikliklerini gidermeye çalışmaktadır.
Meme rekonstruksiyonu (yeniden meme oluşturma) doğumsal anomali nedeniyle gelişmemiş veya meme kanseri sonrası alınmış memenin (mastektomi) tekrar yapılandırılması ve oluşturulması işlemidir. Meme rekonstruksiyonu için tarif edilen ve başarıyla uygulan birçok ameliyat tekniği mevcuttur.Bu tekniklerden bir kısmı mikrocerrahi yöntemi ile yapılan ve kişinin kendi dokularının kullanıldığı ameliyatları içerirken bir kısmı da meme protezleri gibi implantlar ile gerçekleştirilmektedir. Hangi tekniğin kullanılacağı ise hastanın vücut yapısına, hayat alışkanlıklarına (sigara) , karşı memenin büyüklüğü ve kişisel tercihler ile belirlenir. Bu yöntemlerin her birinin kendine ait avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır
Meme Rekonstruksiyonu Kimlere Yapılır
Doğumsal anomali nedeniyle meme dokusu gelişmemiş ve meme kanseri nedeniyle memesi alınmış (mastektomi) tüm hastalar meme rekonstruksiyona adaydır. Çeşitli sağlık problemi bulunan kişiler ve mastektomi sonrası radyoterapi gibi ek tedaviye ihtiyaç duyulan kişilerde meme rekonstruksiyonu ertelenebilir.
Meme Rekonstruksiyonu Yöntemleri
1-Kişinin kendi dokularının kullanıldığı (flep) ve mikrocerrahi işlemler ile yapılan yeniden meme oluşturma, günümüzün en populer yöntemlerinden biridir. Karın bölgesi, sırt , ve kalça-basen bölümü en sık kullanılan dokuları oluşturmaktadır.Karın bölgesinden alınan dokular ile meme oluşturmanın en önemli avantajı aynı anda karın germe ameliyatının da gerçekleştirilmiş olmasıdır.Bir başka anlamda karın germe ameliyatında atılan dokuların mikrocerrahi yöntemle yeni meme oluşturulması için kullanılması işlemine dayanır.
2-Protezler ile yeni meme oluşturma meme rekonstruksiyonunda en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Protezler ile meme rekonstruksiyonu iki seanslı bir operasyonu gerektirir.İlk seansta göğüs kaslarının altına doku genişletici adını verdiğimiz implantlar yerleştirilir.Bu implantlar belirli dönemlerde steril su ile şişirilerek bir sonraki operasyonda konulacak olan kalıcı implant için yer açılmış ve kazanılmış olur.
3-Kombine yöntemler: Meme rekonstruksiyonu tekniklerinden biri de yukarıda saydığım iki tekniğin birleştirilmesi ile yapılır. Bu ameliyatta, sırt bölgesinden alınan dokuların altına protez yerleştirilir.Özellikle mastektomi ameliyatı sonrası radyoterapi görecek kişilerde tercih edilen bir yöntemdir.
Meme Rekonstruksiyonu Ne Zaman Yapılır?
Meme Rekonstruksiyonu, meme kanseri ameliyatı ile birlikte yapılabildiği gibi, aylar hatta yıllar sonra dahi yapılabilen bir cerrahi işlemdir. Bu yöntemleri ilkine anında onarım diğerine geç dönem onarımı adı verilmektedir. Bu iki yöntemin de kendisine göre avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Anında yapılan ameliyatların en önemli iki avantajı; estetik sonuçların daha iyi olması ve kişinin anesteziden uyandığında memesiz kalmanın psikolojik travmasını yaşamamasıdır. Ameliyatın hangi aşamada yapılacağı ,Plastik Cerrah, Genel Cerrah ve Onkoloji bölümlerinin alacağı ortak karar ile gerçekleşmelidir.Kanser cerrahisi ve sonrası bilindiği gibi bir ekip işidir ve önemli olan hasta için en uygun yöntemin seçilmesidir.
İkincil Ameliyatlar - Meme Başı, Meme Ucu Oluşturma
Meme rekonstruksiyonu ile oluşturulan meme, meme başı ve ucundan yoksundur. Kişisel tercihler göz önünde bulundurularak 1.seansta oluşturulmuş memeye 2.seansta meme başı ve ucu yapmak mümkün olmaktadır. Meme başı ve meme ucu yapımı işlemi ise ilk seanstan çok daha pratik bir işlem olup lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir. Yine kişisel tercihlere bağlı olarak sağlam memeye küçültme, büyütme ve dikleştirme işlemleri bu seansta gerçekleştirilebilir.