Doğumsal Anomaliler

Plastik ve rekonstrüktif cerrahi; doğumsal veya sonradan edinilmiş anomalilerin (biçim bozukluğu), şekil ve fonksiyon bozukluklarının giderilmesine ve vücut imajının düzeltilmesine çalışan bir cerrahi daldır.

Doğumsal anomaliler sonucu oluşan doğumsal defektler hem aile üzerinde psikolojik travma etkisi yaratmakta hem de çocukta hayat boyu sürebilecek fiziksel, psikolojik ve sosyoekonomik sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Toplumuzdan kaynaklanan yanlış bilgilendirmeler sonucu bazı aileler doğumsal anomaliye sahip çocuklarını toplum içine çıkarmamakta ve tedavi arayışı içine girmemektedir. Halbuki, doğumsal anomalilerin birçoğu günümüzde başarı ile tedavi edilebilmektedir.

Doğumsal anomalilerin birçoğu genetik geçişlidir, yani aileseldir ve ırksal özellik gösterir. Bu durum toplumlar arasında belirli anomalilerin daha sık ortaya çıkmasına yol açar. Bizim toplumumuzda da bazı doğumsal anomaliler diğer toplumlara oranla daha sık görülmektedir. Burada sık görülen bazı doğumsal anomalileri özetlemeye çalışacağım fakat bunların her birinin sayfalarca sürebilecek teknik detayları üzerinde durmayacağım. İstenildiği takdirde irtibat bilgilerinden her konu ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.


Dudak ve Damak Yarıkları

Dudak ve damak yarığı toplumuzda en sık görülen anomalilerden biridir. Sadece dudağı etkileyebileceği gibi bazı durumlarda damak yarığı ve burun deformitesi olaya iştirak eder. Yarık, bazen üst dudağı deforme eden küçük bir çentiklenme şeklinde olabileceği gibi kimi zaman tüm dudağı, damağı, dişetlerini, küçük dili ve burun bölgesi içerebilir.Bazı vakalarda kalp anomalileri gibi eşlik eden ek anomaliler görülebilir. Dudak ve damak yarıklarının tedavisi çocuk doğar doğmaz başlar ve multidisipliner (birden çok branş) bir yaklaşım gerektirir. Dudak ve damak yarıklarında genellikle birden çok cerrahi işlem gerekir. Günümüzde bu cerrahi işlemleri kolaylaştıracak birçok teknik geliştirilmiştir. Özellikle burun deformitesinin eşlik ettiği tam yarıklarda ameliyat öncesi ortodontik tedavi ameliyat sonuçlarını çok olumlu şekilde etkilemektedir. Dudak ve damak yarığı ameliyat zamanlaması konusunda çeşitli görüşler olsa da 3.ayda dudak yarığı, 6-8 aylar arası damak kapatma ameliyatları yapılır. Okul öncesi dönemde konuşma bozukluğu olan çocuklar konuşma terapisinden fayda görebilirler. Burun bölgesine ait deformiteler genellikle ergenlik döneminde yapılan rinoplasti ameliyatı ile düzeltilebilir. Sonuç itibarı ile dudak damak yarıkları önlenebilen ve tedavi edilebilen deformitelerdir.

Microtia (Küçük ve Deforme Kulak)

Kulak üst polü (yarısı), kıkırdak ve dış kulak yolunun gelişmesinde ortaya çıkan anomaliye "microtia" adı verilir. Bazı vakalarda sadece kulak memesi nin geliştiği ve kıkırdak dahil kulağa ait diğer yapılar tamamen güdük kaldığı görülür. Genellikle tek taraflı olarak karşımıza çıkar, çift taraflı olduğunda işitme problemleri ortaya çıkabilir .Çocuk okula başlamadan ameliyatın yapılması önerilmektedir. Çoklu seanslar gerektiren bir ameliyat tipidir. İlk seansta kaburgalardan alınan kıkırdak şekillendirilir ve üç boyutlu yapı kazandırılır. Sonraki seanslarda küçük değişiklikler yapılarak normal kulak görüntüsü kazandırılmaya çalışılır. Sonuçlar gayet tatmin edici olmaktadır.

Doğumsal El Anomalileri

Konjenital el anomalisi, doğuştan itibaren mevcut el anomalisi anlamına gelir. Hastalığın ortaya çıkışında genetik sebepler ilk sırada yer alır. En sık karşılaştığımız konjenital el anomalisi ise sindaktili'dir. Sindaktili, el parmaklarının (iki veya dafa fazla parmak) yapışık olması anlamına gelmektedir. Yapışıklığın şiddeti her hastada farklı olmaktadır. Bu durum ameliyat zamanlamasını değiştirmektedir.
Sık olarak karşılaşılan bir diğer anomali ise polidaktili adını verdiğimiz ve fazladan parmakların varlığıyla karekterize bir hastalıktır. Başparmak, en çok etkilenen parmak durumundadır. Bu hastalık genellikle başparmağın yanında ek bir parmağın varlığı ile kendini gösterir.

Tetik parmak, parmakların sağa-sola veya öne doğru göstermiş olduğu şekilsel anomaliler, parmakların diğer parmaklara göre daha büyük veya küçük olduğu anomaliler sayılabilecek diğer el anomalileridir. Konjenital el anomalili çocuğa sahip anne ve babaların bir plastik cerrahi ile görüşmeleri tedavinin yönlendirilmesi açısından iyi bir başlangıç noktasıdır. Bu görüşmede ameliyatın zamanlaması, ileriye dönük tedavilerin planlanması ve fizik tedaviden faydalanma hakkında gerekli bilgiler elde edilir.


Hemanjiom ve Benzeri Kitleler

Yeni doğanlarda ortaya çıkan en sık iyi huylu deri tümörüdür. Kan damarlarının gelişimsel anomalisi sonucu ortaya çıkan hemanjiomlar doğumda veya ilk haftalar içinde görülmeye başlanır. Çocukluk dönemi boyunca büyümeye devam eder. Klasik olarak 7 yaşında %70 i tamamen kaybolur. Bunun yanında ülserleşme eğiliminde olan, devamlı kanayan veya göz ve burun gibi estetik görüntüyü bozan kitlelere müdahale etmek gerekebilir. Klinğimizde damarsal lezyonlar ve hemanjiyom benzeri kitleler için lazerli tedaviler de yapılmaktadır.


Dev Kıllı Nevüs (Ben)

Dev kıllı benler doğumda veya hemen sonrasında ortaya çıkan, deriden kabarık, kahverengi-siyah renkte, üzerinde kıllanmanın olabileceği büyük boyutlu benlerdir. Tüm vücut bölgelerinde görülebilir. Estetik görüntüyü bozmasının yanında ileriki dönemde malign melanom adı verilen kötü huylu deri kanserine dönüşme potansiyeli bulunduğundan yakın takibi gerekmektedir.


Doğumsal Meme Anomalileri

Memelerin asimetrik olması veya bazı kişilerde hiç gelişmemesidir. Bazen göğüs kaslarının yokluğu ve eşlik eden el anomalileri (Poland Sendromu) ile karşımıza çıkabilir. Tedavisi başarı ile yapılabilmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bize Ulaşın

icon

Esentepe Mah. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı Neşe Sok. No:6 Kat:4 D:12 Nilüfer - BURSA

telefon +90 224 242 00 57
+90 533 593 18 03 Whatsapp

facebook_ali_tufan_soydan9 [email protected]

facebook_ali_tufan_soydan| facebook_ali_tufan_soydan4| facebook_ali_tufan_soydan5| facebook_ali_tufan_soydan6