Liposuction ile Yağ Alma
Özel kanuller ve negatif basınç yaratan bir vakum aracılığıyla deri altında biriken yağların alınma işlemine "liposuction" adı verilmektedir.Vakumla yağ alma ameliyatının diğer bilinen isimleri ise liposhaving, liposculptre ve liposhaping olup sırayla yağ traşlama, yağ şekillendirme ve yağ biçimlendirme anlamına gelmektedir ve aslında tüm bu isimler vakumla yağ alma ameliyatı (liposuction) ile aynı anlama gelmektedir.
Liposuction için Uygun Adaylar
Erişkin insanların vücudunla yağ hücresi sayısı sabittir.Yaşla birlikte yağ hücre sayısı değişmez fakat hücrelerin hacimleri artar ve bu durum kilo alımına yol açar.Beslenme alışkanlıkları, yetersiz egzersiz ile birleşince kilo alımı kaçınılmaz duruma gelir.Bazı kişiler ise bu şartları yerine getirseler dahi vücudun belirli bölgelerinde yağ birikimine engel olamazlar. Özellikle karın, basen, kalça, bacak iç ve dış yüzleri ile diz iç bölgesinde biriken bu yağlar egzersizlere giderilemezler.Bu alanlarda oluşan yağlara egzersizle giderilemeyen veya dirençli yağlanma bölgeleri adı verilir.
Liposuction yöntemi ise tam olarak bu dönemde devreye girer.Bu anlamda vakumla yağ alma ameliyatı yani liposuction aslında bir kilo verme ameliyatı değildir.Daha çok egzersize dirençli yağ birikimlerini yok etmek ve genel vücut kontürünü düzeltmek amacıyla yapılır. Liposuction ameliyatı olmak için başvuran hastalarımızın bir kısmında ise asıl sorun yağ fazlalığı değil cilt sarkması problemidir. Özellikle gebelik sonrası karın bölgesinde sarkma ve deride oluşan çatlakların bu yöntemle giderileceğini düşünürler. Aslında bu kişiler için liposuction değil germe ameliyatları (karın germe, kol ve bacak germe) uygun görünmektedir.
Liposuction Uygulamasında Ameliyat Tekniği
Liposuction yapılacak bölgeye öncellikle özel sıvılar enjekte edilir. Kalınlığı 2-6 mm arasında değişen metal kanüller yardımı ve negatif basınç yaratan bir vakum desteği ile deri altındaki yağ dokusu emilir. Kanullerin cilde sadece 1-2 mm lik kesiler ile girdiğinden ameliyat sonrası fark edilebilen bir iz kalmaz.
Liposuction lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Küçük miktarda yapılan vakumla yağ alma işlemlerinde lokal anestezi uygun bir yöntem gibi görünmektedir. Fakat yüklü miktarda yağ alınacaksa veya ek cerrahi işlemlerin yapılacağı ameliyatlarda genel anestezi tercih edilir.Ameliyat süresi yapılan bölgeye ve miktara göre değişiklik gösterir.
Lazer Liposuction (Lazer Lipoliz)
Lazer yardımlı liposuction son yılların en gözde estetik cerrahi işlemlerinden biri haline geldi.Lazer enerjisiyle mevcut yağların geri dönüşümsüz olarak yok edilmesi, beraberinde cilt sıkılaşması sağlaması,iyileşme döneminin nispeten daha ağrısız ve rahat geçmesi nedeniyle lazer lipoliz klasik yönteme tercih edilir oldu. Bizim de kliniğimizde liposuction için uyguladığımız temel yöntem lazer liposuction yöntemidir. Bu anlamda GPS Navigasyon teknolojisine sahip Lipocontrol sistemi bizlere bu konuda oldukça yardımcı olmakta ve ameliyat sonuçları bakımından çok daha göz alıcı sonuçlara ulaşmak mümkün hale gelmektedir.
Liposuction ile Yağ Alma İşlemi Sonrası Olası Komplikasyonlar (Sorunlar)
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi liposuction sonrası da bazen istenmeyen durumlar ve zararlar gelişebilir. Kanama ve enfeksiyon sık görülen durumlar değildir fakat deride bazen morarma ve şişmeler olabilir.Estetik komplikasyonlar arasında asimetri ve deride dalgalanmalar sayılabilir.Ameliyat öncesi titiz bir muayene ve uygun teknik kullanılarak yapılan cerrahi işlemlerde bu komplikasyonları minimuma indirmek mümkündür.Yağ alınan bölgelerde ilk haftalar duyu kaybı yani hissizlik oluşabilir fakat bu beklenen bir gelişmedir ve zaman içinde kaybolur. Son 10 yıldır uygulanmakta olan teknikler ile Iiposuction vücut kontur düzeltimindeki vazgeçilmez yerini almıştır. Amaç zayıflatma değil, kontur düzeltme olduğu sürece, iyi seçilmiş hastada, hastane koşullarında iyi uygulanan teknikle, emniyet sınırı aşılmadığı takdirde herhangi bir riski olmayan bir ameliyattır.
Liposuction Ameliyatı Sonrası
Liposuction sonrası ağrı sık görülen bir durum olmasa da bazen sızlama tarzı hafif ağrılar olabilir. Ameliyat günü akşamı veya 1 gün sonrasında hastaneden çıkabilirsiniz. Ameliyat sonrası 2. gün pansumanlardan tamamen kurtulmanız mümkündür.Ameliyat hemen bitiminde doktorunuz tarafından giydirilen korsenin en az üç hafta kalması gerekir.Korse, şişlik ve morlukların oluşumunu en aza indirmektedir.Korseyi gün için de çıkarıp duş yapabilirsiniz, fakat tekrar giymek şartıyla.Morluk ve şişliklerin oluşumu doğaldır ve zaman içinde azalırlar.Kanüllerin giriş noktalarına dikiş atılmışsa 1 hafta sonra alınırlar.4-5 gün sonra tamamen normal yaşama ve işe dönmek mümkün olmaktadır.
Liposuction Hakkında Sık Sorulanlar
- Liposuction Sonrası Aynı Bölgede Yağ Birikir mi?
Hayır. Liposuction ile esasen mevcut yağ hücrelerinin sayısı azaltılır..Suction yapılan yerde tekrar yağlanma ve kilo alma problemi olmaz.
- Liposuction Sonrası Başka Bölgelerde Yağ Birikir mi?
Hayır. Eğer egzersize devam edip diyetinize dikkat ederseniz başka bölgelerde yağ birikimi olmaz. Fakat nasıl olsa ameliyat oldum ve yağlarımı aldırdım deyip kendinize dikkat etmezseniz tekrar kilo almanız doğaldır.
- Hangi Alanlar Liposuction İçin Uygundur?
Çene altı , yanaklar , boyun, kol üst iç yanı, memeler, göğüs, karın, bel kalça, uyluk, diz iç yanı, bacak arkası gibi vücudun birçok alanındaki yağ birikimlerinin vakumla alınması mümkün hale gelmiştir. Ayrıca diğer vücut kontur düzeltme ameliyatlarında (karın germe, meme küçültme vb) tamamlayıcı işlem olarak kullanılmaktadır.
- Bir Seferde Kaç Litre Yağ Alınabilir?
Hastanın dengesini ve vücut fonksiyonlarını bozmadan en fazla 4-5 litre yağ alınabilir. Daha fazla yağ alınması gereken durumlarda özel tedbirler almak gerekmektedir.
- Liposuction Tekrar Yapılabilir mi?
Ameliyattan 3-6 ay sonra aynı bölgeye tekrar liposuction yapılabilir.
Vakumla Yağ Alma (Liposakşın) Ameliyatı Püf Noktaları
Adaylar:
Liposuction bir kilo verme ameliyatı değildir. Daha çok egzersize dirençli yağ birikimlerini yok etmek ve genel vücut kontürünü düzeltmek amacıyla yapılır.
Ameliyat İzleri:
Kanüllerin (liposuction yapan metal borular) giriş delikler genellikle 2-4 mm olmaktadır dolayısıyla ameliyat sonrası fark edilebilir bir iz kalmaz.
Liposuction Ameliyatı Sonrası:
Pansuman ve dikiş alma problemleri olmasa da ameliyat sonrası en az 3 hafta korse giyilmesi gerekir.
Liposuction Sonrası İyileşme Süresi:
1 hafta içinde şişlik ve morluklardan kurtulmak mümkün. Ameliyata bağlı küçük şişlikler de 1 ay sonra kaybolur. Son görünüme 6- 9 ay sonra kavuşulur.