Yağ Enjeksiyonu - Yağ Dolgusu
Yağ enjeksiyonu , kişinin kendisinden alınan yağların belirli işlemlerden geçirilerek saflaştırılması ve tekrar başka bir bölgeye verilmesi işlemine verilen genel bir isimdir.
Kaç Çeşit Yağ Enjeksiyonu Yapılabilir?
Genel olarak 3 farklı enjeksiyon tekniği mevcuttur.
Makrofat greft adını verdiğimiz yöntem, adı üzerinde, büyük partiküllü yağların enjeksiyonunu ifade eder. Enjeksiyon bölgesinde dolgunluk ve hacim istediğimiz durumlarda makrofat yöntemini kullanıyoruz. Örneğin meme büyütme, bacak kalınlaştırma ve dolgunlaştırma, kalça bölgesi dolgunlaştırma gibi işlemlerde makrofat tekniği kullanılabilir.
Mikrofat greft adını verdiğimiz yöntemde ise, yine adından anlaşılacağı gibi daha düşük hacimli yağ dokusu elde edilir. Bu yöntemde daha az dolgunluk sağlanır. Yanak bölgesi ve elmacık kemiği dolgusu, dudak dolgusu, el gençleştirme ve el sırtına uygulanan dolgular, yanık ve yara izlerinin azaltılması için kullanılan yağ dolguları, nazolabial kıvrım adını verdiğimiz burun kenarından ağız kenarına uzanan çizgiler için kullanılan dolgular ile akne izlerini doldurmak için uygulanan dolgular mikrofat dolgulardır.
Nanofat greft dolgular ise çok daha küçük ve ince dolgulardır. Yağ dokusunun tamamen saflaştırılmış şeklidir. Genellikle çok ince çizgilerde,ve yüz gençleştirme işlemlerinde kullanılır. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, nanofat greft dolguların aslında kök hücre özelliği taşıdığı ortaya konmaktadır.
Kök Hücreden Zenginleştirilmiş Yağ Dolguları Nasıl Yapılır ?
Yukarıda saydığım yağ dokusunun kök hücre ile zenginleştirilmesi ile yapılan enjeksiyonlardır. Temel anlamda yağ dolgusunun ömrünü uzatmak için gerçekleştirilir.
Yağ Dolgularının Ömrü Ne Kadardır?
Yağ dolgularının en büyük avantajlarından biri de dolgunun bir kısmının hayat boyu kalıcı olmasıdır. Bu oran çeşitli kaynaklara göre %40-70 arasında değişmektedir. Yani kişiye enjekte edilen dolgunun küçük bir kısmı 12 ay sonra erisi dahi büyük bir bölümü hayat boyu kalıcı olacaktır.
Yağ Enjeksiyonunun Avantajları Nelerdir?
Yağ enjeksiyonu, vücutta dolgunluk sağlanması planlanan tüm alanlara yapılabilir. Yöntemin en önemli avantajı, kişinin kendi dokularının kullanılmasıdır. Bundan dolayı alerjik reaksiyon riski bulunmamaktadır. Diğer büyük avantajı ise yöntemin kalıcı olmasıdır.
Yağ Enjeksiyonu Uygulaması Nasıl Yapılır?
Yağ enjeksiyonu için gerekli olan yağ hücreleri enjektör veya özel kanüller yardımı ile alınır. Bu yağ hücreleri direkt olarak deri altına enjekte edilemez. Bu aşamada özel bazı yöntemlerden faydalanılır ve yağ enjekte edilebilecek forma dönüştürülerek saflaştırılır ve yine özel enjektör ve kanüller yardımı ile dolgunluk istenen bölgeye verilir. Yağ enjeksiyonu sırasında uygulanan teknik (yağ hücresi alma, enjeksiyona hazırlama, enjeksiyon) yağ hücrelerinin enjekte edilen alandaki etki süresini yakından ilgilendirmektedir.
Yağ Enjeksiyonu Hangi İşlemler ile Beraber Yapılabilir ?
Yağ enjeksiyonu tek başına uygulanabilen bir yöntem olsa da genellikle diğer işlemler ile kombine edilir. Bu sayede ortaya çıkan etkinlik çok daha güçlü olmaktadır. Yağ enjeksiyonu ile kombine olarak kullanılan yöntemlerin başında lazer ile yüz gençleştirme işlemleri gelir. Lazer cildin üst katmalarında iyileşme etkisi yaratırken daha derin kırışıklıklar yağ dolgusu ile kapatılabilir. Bunun yanında yanak kaldırma, yüz germe, göz kapağı ameliyatları gibi pekçok operasyonda artık yağ enjeksiyonu yöntemini kullanmaktayız.
Yağ Enjeksiyonunun Kullanıldığı Bölgeler:
- Dudak Estetiği:
Yağ enjeksiyonun en sık kullanıldığı yer dudak bölgesidir. Dolgu maddeleri ile de yapılabilen dudak dolgunlaştırma ve kalınlaştırma işlemine en önemli alternatif tedaviyi oluşturmaktadır.
- Kırışıklık Tedavisi:
Nazolabial fold adı verilen, yanak ve burun yan kenarları arasında oluşan derin gülme kırışıklıklarının tedavisinde yağ enjeksiyonu sıklıkla kullanılır. Bunun yanında alın bölgesi kırışıklıklarının tedavisinde de dolgu maddelerine alternatif bir yöntem konumundadır.El üstü, dekolte bölgesi ve yüz bölgesindeki diğer ince çizgilerin tedavisinde yağ dolgusu güvenle kullanılabilmektedir.
- Elmacık Kemiği ve Orta Yüz Bölgesi Dolgunlaştırılması:
Yer çekimi ve yaş etkisi ile birlikte orta yüz adını verdiğimiz yanak ve elmacık kemiği bölgesinde ortaya çıkan hacim kaybı ve sarkıklıkların tedavisinde kullanılabilir. Elmacık kemiği üzerindeki dolgunluk ve yağ yastıkçıkları genç yüz görünümünün en önemli belirtisidir. Bu bölgeye yapılan yağ enjeksiyonları kişiyi yaşlı yüz görünümünden kurtarmaktadır.
- Akne İzlerinin Tedavisi:
Son dönemlerde yağ dokusunun ince pertiküllere ayrıştırılması sayesinde akne izlerinin tedavisinde de yağ enjeksiyonu en sık kullanılan yöntemlerin başında yer alır.
- Liposuction Sonrası Düzensizlik ve Çöküntüler:
Liposuction sonrası ameliyat bölgesinde bazı kişilerde doku düzensizlik ve dalgalanmaları oluşabilir. Oluşan çöküklerin giderilmesinde yağ enjeksiyonu etkili olmaktadır.
- Yara İzlerinin Tedavisi:
Özellikle doku kaybı ile ortaya çıkan yara izlerinin tedavisinde en etkili yöntemlerden biri yağ enjeksiyonudur. Bu yöntemle, ciltte oluşan iz, cilt altına yapılan enjeksiyonla daha belirsiz hale gelir.
- Yağ Enjeksiyonu ile Meme Büyütme:
Yağ enjeksiyonu ile göğüs büyütme ameliyatı son dönemin populer yöntemlerinden biridir. Verilen yağ hücrelerinin bir kısmının erimesi ve yüksek miktarda enjeksiyon yapma gerekliliği yöntemin dezavantajlarını oluşturur. Bunun yanında vücudunda yabancı cisim istemeyen kişilere 2-3 seans yağ enjeksiyonu yapılarak meme büyütme işlemi gerçekleştirilebilir.
- Cinsel Estetik:
Yağ enjeksiyonu erkeklerde penil augmentasyon(penis büyütme ve kalınlaştırma) için kullanılan yöntemlerden biridir.