Lazerle Ben Alma
Benler, melanosit adı verilen ve deriye rengini veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. Tıbbi adı nevüs olmakla beraber halk dilinde “ben” olarak adlandırılırlar. Vücudumuzda yaygın ve sık olarak bulunurlar. Birçoğu doğumdan sonra veya erişkin yaşlarda ortaya çıkmakla beraber doğumsal benlere de rastlamak mümkündür. Doğumsal benler sonradan ortaya çıkan benlerden daha dikkatli ve titiz takip edilmesi gereken grubu oluştururlar.
Benlerin Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Benlerin tedavisinde estetik cerrahi işlemler yapılabileceği gibi lazer yöntemleri de kullanılmaktadır. Başlangıç muayenesinden sonra gerekli görülen benler cerrahi olarak veya lazer ile çıkarılır ve şüpheli lezyonlara patolojik inceleme yaptırılır.
Kliniğimizde Kullanılan Lazerler
Kliniğimizde lazerle ben alma işlemi Er:yag lazeri veya Q switched Nd:Yag lazerler ile gerçekleştirilir. Her iki lazer de ben alma işleminde etkindir fakat aralarında bazı farklar bulunur. Er:yag lazeri ile lazerle ben alma işlemi tek seansta gerçekleşmektedir. Q swtiched lazerlerde ise çoklu seanslar gerekebilir ve bu tür lazerler genellikle renk açma tedavisine etkindirler. Örneğin yüz bölgesinde kabarık olmayan noktasal şekilli benlerin tedavisinde leke lazerleri iz riskinin çok az olmasından dolayı tercih edilir. Kliniğimizde lazer yardımlı ben tedavisi öncesinde ben analizi yapılarak mevcut lezyona uygun lazer teknolojileri kullanılır.
Uygulama lokal anestezi ile yapılabilir, bu sayede ağrı hissi olmaz. Tedavi son derece konforlu ve hızlı olarak gerçekleşir ve tek seansta 15-20 adet ben alımı yapılabilir. Lazerle ben alma işlemi sonunda bölgede kabuklanma oluşacak ve yaklaşık 1 hafta sonra kendiliğinden düşecektir. İşlem sonrası kızarıklık 3-4 ay devam edebilir fakat daha sonra deri normal rengine dönüşecektir.
Kliniğimizde sadece benlerin değil, deriye ait diğer kitlelerin tedavisi de lazer teknolojileri ile yapılmaktadır.
Lazerle Tedavisi Yapılan Kitleler
Ksantelezma: Alt ve üst göz kapağında yer alan sarı renkli yağ birikintileri.
Siringoma: Yanak ve alt göz kapağı bölgesindeki küçük kistler.
Seboreik keratoz: Yaşla birlikte baş-boyun ve omuz bölgelerinde ortaya çıkan lekeler.
Aktinik keratoz: Güneş kaynaklı lekelenmeler tümöre dönüşmeden çıkarlabilir.
Epidermal nevus: Genellikle ailese geçişli ve vücut bölgesinde yer alan büyük benler.
Lentigo: Güneş ve yaşlılık lekeleri.
Pyojenik granulom: Genellikle bir travma sonrası oluşan damarsal kitleler.