Saç Ekimi ve Nakli
Saç ekimi veya nakli son yıllarda erkeklerde en sık gerçekleştirilen estetik operasyonlardan biridir. Yeni geliştirilen yöntemler ve teknolojiler ile saç ekimi işlemi daha kolay, daha konforlu ve sonuçları bakımından daha tatmin edici hale gelmiştir. Bu bakımdan saç ekimine olan ilgi de gün geçtikçe artmaktadır.
Saçlarımız Neden Dökülür?
Saç dökülmesinin birçok nedeni olsa da toplumumuzda en sık karşılaşılan neden genetik sebeplerdir. Ailesinde erken yaşta saç dökülmesi şikayeti bulunan kişilerde saç kaybı daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Erkek ve Kadınların Saç Dökülmesi Arasındaki Farklar
Saç dökülmesinde ailesel sebepler ilk sırada yer alır ve dökülmenin ana kaynağını oluşturur. Erkeklerde ailesel geçişli olarak testesteron adı verilen hormona saç foliküllerinin aşırı duyarlı olması söz konusudur. Bu duyarlılık özellikle erkek saçlı derisinin ön ve tepe bölgesinde daha yoğundur. Dolayısıyla erkeklerde saç dökülmesi hormona daha çok duyarlı olan bu bölgelerde gerçekleşir. Saç ekim işleminde ise hormona duyarsız saç arka bölgesi kullanıldığından ekim sonrası saç kaybı yaşanmaz. Kadınlarda ise saç dökülmesinde hormonal farklılık yoktur. Bu bakımdan kadınlarda saç dökülmesi belirli bölgelerde yoğunlaşmaz ve genele yayılır. Bu bakımdan kadınlarda saç dökülmesinin tedavisinde saç ekimi değil , PRP uygulamaları ve mezoterapi gibi yöntemler kullanılır.
"Özgür'ü 20 yıldır tanıyorum. Çapa dan sınıf arkadaşım.
İlla senin gibi olsun diyor saçlarım, kıramadım :)"
instagram.com/dralitufansoydan
Saç Ekimi Yöntemleri
Saç ekimi öncesi hasta muayenesi önem taşımaktadır. İlk muayenede saç dökülmesinin nedenleri, dökülme özellikleri, dökülme derecesi ve ailede saç dökülme hikayesi alınır.Yapılacak işlem ile ilgili bilgi aldıktan sonra beklenti ve istekleriniz doğrultusunda uygun teknik kullanılarak tedaviler gerçekleştirilir.
Saç ekiminde sıklıkla kullanılan iki yöntem mevcuttur. Bunlar FUT (Folikuler Unit Transplantation) ve FUE (Follicular Unit Extraction) yöntemleridir .Günümüzde FUE yöntemi birçok avantajı da beraberinde getirdiğinden kliniğimizce tercih edilen yöntemdir.
FUT Yöntemi İle Saç Ekimi
Bu yöntemde ense bölgesinden, yani hormonal dökülmeye dirençli bölgeden, şerit halinde saç folikülleri alınır. Cerrahi işlem öncesi saçların alınacağı bölge üzerinde yoğunluk hesaplaması yapılır ve alınacak şeridin boyutları belirlenir. Alınan şeritler iki veya üçlü gruplara ayrılarak foliküler üniteler oluşturulur ve saç kaybı olan alanlara ekim yapılır. Şeridin alındığı özel dikişler ile kapatılır
FUE Yöntemi İle Saç Ekimi
Günümüzde tercih edilen ve kliniğimizce de gerçekleştirilen ekim yöntemidir. FUE yönteminde ense bölgesinde bulunan saçlar 1 mm lik özel iğneler ile alınır. Alınan saç kökleri yine aynı yöntemle saçların kaybedildiği bölgeye nakledilir. Saç foliküllerinin alındığı alanlara dikiş atmaya gerek yoktur ve bu bölge kendiliğinden iyileşir. FUE yöntemi birçok bakımdan FUT yöntemine göre daha avantajlıdır.
"Bugün saç ekim günüydü. Ön saç çizgisi oluşturma ayrıntılı bir çalışma gerektiriyor.
2375 kök ile bugün bunu başardık." instagram.com/dralitufansoydan
FUE Yönteminin Avantajları
• İyileşme süresi daha kısadır.
• Ağrı, kanama, şişlik gibi yan etkiler diğer yönteme göre daha az ve seyrek oluşur
• Folikülün alındığı yerde iz bırakmadığından kişiler saçlarını kısa kestirebilir
• İleriki dönemlerde yapılabilecek ikincil işlemlere de izin verir.
• Kaş ve sakal ekimi işlemi de bu yöntemle gerçekleştirilebilir
• Ense bölgesinde yeterli folikülü bulunmayan kişilerde göğüs ve sırt bölgesi de kullanılabilir.
Saç Ekimi Sonrası Süreç
Saç ekimi işleminden sonra foliküllerin alındığı bölgelere pansuman uygulanır. Ekim yapılan alanlar açık bırakılır. Pansumanlar 3.gün açılır ve sonrasında pansumana ihtiyaç duyulmaz. Ekim yapılan alanlar için ilk yıkama kliniğimizde yapılır ve yıkama tekniği hakkında hastalarımız bilgilendirilir. Özel losyon ve şampuanlar ile yıkama işlemine günlük olarak devam edilir.
Saç Ekimine Yardımcı Yöntemler- PRP ve Mezoterapi
Ekim sonrası gerek mevcut saçların gerekse de ekilen saçların daha güçlü ve dolgun görünmesini sağlayan yöntemler mevcuttur.PRP ve mezoterapi bu yöntemlerin başlıcalarıdır. Genellikle ekim sonrası 1.aydan itibaren yapılan bu tür uygulamalar gerek ekilen saçların gerekse de mevcut saçların daha güçlü ve dolgun olmasını sağlar
Saç Ekimine Alternatif Yöntemler
Son dönemlerde basın ve yayın organlarında reklam amaçlı birçok ürün pazarlanmakta ve saç tedavilerinde kullanıldığı söylenmektedir. Günümüz bilimsel verileri, ameliyatsız yöntemler olan PRP ve mezoterapi tedavileri dışında hiçbir yöntemin saç tedavisinde etkinliğinin olmadığını göstermektedir.
Saç Ekimi Hakkında Sık Sorulanlar
Kaç Tane Saç Ektirmeliyim?
Saç ekimi öncesi alınacak folikül sayısı, saçların alınacağı bölge üzerinde yoğunluk hesaplaması yapılarak hesaplanır. Ekim yapılacak alanın büyüklüğü de önem taşımaktadır. Saç ekiminde sayı, folikül sayısı baz alınarak yapılmaktadır. Her bir folikülde 1-4 arası saç bulunur. Yani alınan ve ekim yapılan folikül sayısı ile ekilen saç miktarı birbirinden farklıdır. Örneğin 2000 foliküllük bir ekim yaklaşık 4000 saçın ekimi anlamına gelmektedir. Kliniğimizde yapılan ekim işlemlerinde hasta özelikleri ve alınacak bölgenin yapısı da göz önüne alınarak 3000-4000 arası folikül ekimi yapılmaktadır. Estetik ve plastik cerrahi uzmanının bulunmadığı kliniklerde genellikle ekilen saç sayısı belirtilmekte ve folikül sayısı söylenmektedir. Bu konuda hastaların dikkatli olması gerekir.
Saç Ekim İşlemi Ne Kadar Sürer?
Bu durum ekim yapılacak alana ve alınacak folikül sayısına göre değişkenlik göstermekle beraber ekim süresi yaklaşık 4-8 saat kadardır.Bu dönemde kişiler kitap okuyabilir, televizyon seyredebilir ve dinlenebilir.
Ekilen Saçlar Hemen Çıkar mı?
Ekilen foliküller 15-20 gün sonra genellikle üzerlerindeki saçı kaybeder fakat folikül yaşamaya devam eder. Ekilen saçların gerçek anlamda çıkması için 3.ayı beklemek gerekir. 6.ayda saçların %70 civarı, 1.yılın sonunda da tamamı çıkar.
Ekilen Saçlar Tekrar Dökülür mü?
Saç ekimi işleminde ense bölgesinden alınan foliküller hormon duyarsızdır. Yani ekilen saçlar hormonlara duyarsız olduğundan normal saçlara göre çok daha uzun süre yaşar.
Saç Ekimi İçin Kimlere Başvurmalıyım?
Saç ekimi işlemi gerek yasal olarak gerekse de sağlık koşulları açısından Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve ameliyathanesi olan bir cerrahi merkezde uzman hekim gözetiminde yapılmalıdır. Operasyon sadece bu iş için hazırlanmış steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Kullanılan cihazlar gelişmiş teknoloji ürünleri olmalıdır.