Kök Hücre Uygulamaları
Kök Hücre Nedir?
Kök hücreler vücudumuzda bulunan, kendini yenileme özelliğine sahip, özelleşmiş hücre tiplerine farklılaşabilen, doku ve organlarımızı oluşturan ana hücrelerdir.
Tanım karmaşık gibi görünse de, vücudumuzda embriyolojik dönemden itibaren mevcut bulunan bir hücre tipini düşünelim. Bu hücre tipi sinyal aldığı andan itibaren farklı dokulara dönüşebildiğini varsayalım. Yani bir hücre ihtiyaç anında hem kemik, hem kıkırdak hem de fibroblastlara dönüşebililiyor. Bu durum canlıların evrimi açısında olağanüstü bir mekanizma.
Dolayısıyla vücutta herhangi bir sinyal geldiğinde kök hücreler bu sinyali algılar. Kendi kendilerini çoğaltabilirler. Sinyal mekanizmasına göre başka hücre tiplerine dönüşebilirler. Kök hücrelerin 200 farklı hücre tipine dönüşebildiği bilinmektedir.
Kök Hücrelerin Diğer Özellikleri
Kök hücreler birçok farklı doku tipine dönüşebildiği gibi büyüme faktörleri sentezlemesi açısından da oldukça önemli. Bu özelliği sayesinde diğer dokulara da gerekli sinyalleri gönderebiliyor. Dokularda yeni damar oluşumu arttırmak suretiyle antioksidan etki de gösterebiliyor.
Kök Hücre Nerede Bulunur?
Kök hücrelerin insan vücudunda en çok bulunduğu alanlar kemik iliği, kan ve yağ hücreleridir. Bunun dışında kordon kanından da elde edilebilir. Yaşla birlikte kök hücre sayısında azalma olur.
Kök Hücre Kaynağı Olarak Yağ Dokusu Kullanmanın Avantajları
- Yağ dokusunu elde etme yönteminin diğer tüm kök hücre elde etme yöntemlerinden daha kolay, pratik ve güvenli olması,
- Kişilerin liposuction ihtiyacı varsa aynı seansta bu işlemin de yapılabiliyor olması,
- Yağ enjeksiyonu veya transferi ihtiyacı olan kişilerde aynı seansta yağ dolgularının da hazırlanabiliyor olması nedeniyle günümüzde kök hücre açısından yağ dokusu sıklıkla kullanılmaktadır.
Estetik Cerrahide Kök Hücre Kullanımı
Yağ dokusundaki kök hücre miktarının çok yüksek olduğunun ortaya çıkması ile birlikte Estetik ve Plastik Cerrahi uzmanları kök hücre tedavileri ile ilgilenmeye başladılar. Bunun en büyük sebeplerinden biri mevcut yağı hasar görmeden ve uygun şekilde alacak plastik cerrahların gerekliliği. Aslında biz plastik cerrahlar yıllardır liposuction adını verdiğimiz yağ alma yöntemini uyguluyorduk. Yağ dokusunda yoğun miktarda kök hücrelerin bulunması ile birlikte kök hücreden zengin yağ enjeksiyonları veya sadece kök hücre enjeksiyonları yapılmaya başlandı. Sonuçlar bilimsel olarak beklentilerden de ötesinde bir iyileşme sağladığından yöntem oldukça populer hale geldi.
Kök Hücre Uygulaması Nasıl Yapılır?
Kök hücre elde etmek için kişiden yağ almak gerekiyor. Bu işlem aslında bir çeşit liposuction işlemi. Alınan yağlardan doku mühendisliği teknolojileri ile kök hücreler elde ediliyor. Bu aşamadan sonra kök hücreler 2 farklı amaçla kullanılabiliyor.
1-Kök Hücreden Zengin Yağ Enjeksiyonu:
En sık kullandığımız yöntem.Kişiden alınan yağ dokusu, elde edilen kök hücreler ile karıştırılıyor ve ihtiyaç duyulan alanlara enjekte ediliyor. En sık uygulanan alanlar ise şu şekilde:
- Yüz estetiği: Yüz bölgesinde mevcut tüm çizgilere ve kırışıklar doldurulabilir. Yanak bölgesine yeniden hacim kazandırılabilir. Göz altı çukurlarına uygulanabilir. Ağız kenarı ve burun arasında yer alan derin çizgi ve oluklar doldurulabilir. Dudak dolgusu olarak kullanılabilir. Bu yöntem yüz germe, göz kapağı veya lazer uygulamaları ile de kombine edilebilir. Göz altı morluklarının tedavisinde kullanımı ile de başarılı sonuçlar alınmıştır
- Meme estetiği: Meme büyütme yöntemi olarak yağ enjeksiyonu ile kombine olarak yapılabilir,
- El ve boyun bölgesi gençleştirme,
- Bacak estetiği:Bacak bölgesi şekil bozukluklarında veya bacak kalınlaştırma işlemlerinde,
- Genital estetik: Vulva veya penis dolgunlaştırma amacıyla,
- Popo estetiği: Daha çıkık ve şekilli popo büyütme işlemlerinde,
- Akne veya yara izlerinde,
- Ameliyat yanık veya travma izlerinde dolgu maddesi olarak,
- Kapanmayan kronik yaraların tedavisinde kullanılır.
2- Saf Kök Hücre Enjeksiyonu:
Eğer kişinin yağ ile doldurulmasını gerektiren bir durumu yoksa yağ dokusundan elde edilen kök hücreler direk olarak cilt altına enjekte edilebilir. Kök hücre solusyonu kandan elde edilen PRP ile birlikte enjekte edilirse etkinliğinde artış da olur. Direk kök hücre enjeksiyonu genel olarak şu amaçlarla uygulanır;
- Antiaging tedavilerde diğer tedavi yöntemlerinin etkisini arttırarak antioksidan etkisinden faydalanma,
- Akne izlerinin kapatılması ve doldurulması,
- Çok ince çizgi ve kırışıklıkların kapatılması.
Kök Hücreden Zengin Yağ Enjeksiyonlarının Avantajları
- Sonuçların hızlı ve kalıcı bir şekilde ortaya çıkıyor olması,
- Klasik yağ enjeksiyonlarına göre kalıcılık süresinin daha uzun olması,
- Aynı seansta liposuction, yağ enjeksiyonu ve kök hücre enjeksiyonlarının yapılabiliyor olması,
- Her yaştan kişiye güvenle uygulanabiliyor olması,
- Tek seanslık bir uygulama olması,
- Kullanım alanlarının çok geniş olması,
- Otolog olması sebebiyle allerji riskinin olmaması,
- Toksik olmaması
Kök Hücre Konusunda Sık Sorulanlar
- Kök hücre işlemlerinde kişilerden ne kadar yağ alınmalı?
Gerek yağ transferi gerekse de kök hücre enjeksiyonu için kişilerden sadece 100 cc yağ almak yeterlidir.100 cc yağdan yaklaşık 100-150 milyon kök hücre elde edilir. Fakat kişi aynı seansta liposuction yaptırmak istiyorsa çok daha fazla miktarda yağ alınabilir.
- İşlem ağrılı mıdır?
Kök hücre elde etmek için alınan yağ miktarı az olduğundan işlem lokal anestezi ile yapılır ve kişiler ağrı duymaz.
- Etkileri ne zaman ortaya çıkar ?
Kök hücre enjeksiyonları ile birlikte 2 tür etki ortaya çıkar. İlk etki yağ dokusunun vermiş olduğu dolgu etkisidir. Bu etki hemen gözle görünür haldedir. Kök hücrelerin etkisi ise 2-3 ayda ortaya çıkar ve 6.ayda gözle görünür hale gelir.
- Başka işlemlerle beraber yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Kök hücre uygulamaları tüm estetik cerrahi işlemlerle aynı seansta yapılabilir. Bazı durumlarda ameliyatsız yöntemlere yardımcı olarak da kullanılabilir.
- Kök hücreler ne kadar sürede hazırlanabiliyor?
Yağ alımı işlemi gerçekleştikten sonra kök hücreler 24 saat içinde hazırlanıyor.